Właściwości szpinaku
Szpinak to warzywo, o właściwościach antynowotworowych oraz chroniący przed miażdżycą. Zawiera dużą ilość witaminy C, beta-karotenu, luteinę i przeciwutleniacze. Jest źródłem magnezu. Powinny go jeść osoby mające problem ze stresem, ponieważ wykazuje właściwości uspokajające. Zapobiega bólom i zawrotom głowy. Jego liście posiadają potas, który powoduje obniżenie ciśnienia, a w połączeniu z magnezem reguluje pracę serca. Uważany jest za skarbnicę żelaza, zaleca się go w walce z anemią. Sprawdzi się też u kobiet w ciąży, a także osób dbających o linię. Posiada niewiele kalorii, przyspiesza metabolizm oraz pomaga w zrzuceniu zbędnych kilogramów. Szpinak opóźnia procesy starzenia się skóry.
Szpinak w kuchni
Najwięcej witamin i właściwości odżywczych ma świeży szpinak, dlatego wiosną, czy w lecie zrezygnuj z mrożonek. Surowy świetnie nadaje się do sałatek. Można go łączyć z różnego rodzaju serami np. pleśniowymi, fetą, parmezanem lub oscypkiem. Pasują do niego owoce takie jak winogrono, gruszki, truskawki, czy cytrusy. Polane oliwą z oliwek składniki doskonale komponują się na lekką i świeżą przekąskę w letnie, upalne dni. Kolejnym przykładem jest makaron ze szpinakiem z domowego ogródka , który jest bardzo prosty w przygotowaniu. Warzywo to wspaniale współgra z penne, spaghetti, czy tagliatelle. Liście dusimy na rozgrzanej patelni wraz z masłem, czosnkiem i cebulą. Do momentu, aż stracą swoją objętość i zrobi się z nich tzw. ‘papka’. Wcześniej należy skropić je sokiem z cytryny, by zachowały swój żywy, zielony kolor. Doprawiamy solą i pieprzem oraz gałką muszkatołową, Dodajemy śmietankę oraz usmażonego wcześniej fileta z piersi kurczaka. Całość mieszamy razem z wybranym przez nas makaronem. Szpinak nadaje się również do farszów np. do pierogów, naleśników, krokietów, kopytek czy też mięs. Jest to świetny dodatek do pizzy oraz tarty. Należy go dobrze przyrządzić i doprawić, aby nie był mdły w smaku. Jeśli tego dokonamy, warzywo to na pewno zagości w naszej kuchni na stałe,
Najnowsze komentarze