Kaloryczność warzyw i ich wpływ na dietę
Nadmiar tkanki tłuszczowe to zmora wielu osób. Nie trzeba jednak popadać w rozpacz, gdyż są konkretne rozwiązania pozwalające ten stan zahamować. Niezbędna jest w tym przypadku aktywność fizyczna i ujemny bilans kaloryczny. Do kontrolowania ilości kalorii przyjmowanych na przestrzeni dnia niezbędna jest znajomość wartości poszczególnych produktów. W niniejszym tekście skupimy się na warzywach i ich przydatności w zdrowym żywieniu.
Chcąc zdrowo się odżywiać, nie można zapomnieć o tym, aby warzywa włączać do każdego posiłku. Wynika to z tego, że są one nie tylko zdrowe, lecz również i niskokaloryczne. Stąd też trudno się dziwić, że specjaliści od żywienia sugerują, aby stanowiły one fundament naszej diety. Słyszy się głosy o tym, aby stanowiły one połowę spożywanych posiłków każdego dnia. Warto więc rzucić okiem na tabele kalorii warzyw, które powiedzą nam, jak wygląda ich kaloryczność, tym samym możliwość łączenia z innymi produktami.
Tabele kalorii warzyw – najistotniejsze informacje
Wśród warzyw do wyboru mamy szereg ich odmian i gatunków. To nie tylko podstawa codziennej diety, ale też istotny element naszej rodzimej kuchni. Tym samym wręcz należy dysponować wiedzą o tym, jakie warzywa mają mniejszą, a które kaloryczność na 100 gramów produktu.
Warzywa o niskiej kaloryczności
Wśród warzyw, które mają najmniej kalorii, możemy wyróżnić:
Seler, czyli warzywo o zawartości zaledwie 15 kcal na 100 g.
Co więcej, to nie koniec zalet tego warzywa, gdyż wyróżnia się ono właściwościami odchudzającymi i oczyszczającymi nasze ciało. Zielony ogórek to produkt również w 100 g ma jedynie 15 kcal. Z czego to wynika? To proste, bo ma on aż 96% wody w swoim składzie. Cukinia z kolei łączy niewielką kaloryczność (15 kcal na 100 g) z doskonałą zdolnością do oczyszczania organizmu. Znajduje się w niej również potas chroniący przed nadmiernym gromadzeniem się wody w organizmie.
Warzywa o podwyższonej kaloryczności
Wśród warzyw, które wyróżniają się najwyższą kalorycznością, dominują rośliny strączkowe.
Warto wyróżnić tutaj zwłaszcza:
Fasolę – to wiodąca pod tym względem roślina, ponieważ w 100 g ma aż 340 kcal! Tym samym będąc na diecie redukcyjnej, powinniśmy jej unikać. Groch – w tym przypadku sprawa ma się podobnie, gdyż w 100 g ma on ponad 200 kcal. Kolejnym z listy kalorycznych warzyw mamy kukurydzę, która w 100 g ma 86 kcal.
Najnowsze komentarze